Kære ministre: Hjælp de ældre med at blive vaccineret nu

ÆLDRE SAGEN OPFORDRER I ET BREV TIL SUNDHEDS- OG ÆLDREMINISTRENE TIL AT AFHJÆLPE DE PROBLEMER, DER SKABER STRESS HOS ÆLDRE OG FORHINDRER DEM I AT BLIVE VACCINERET

Et uoverskueligt, frustrerende kaos. Sådan opleves det for mange ældre, når de forsøger at navigere i bookingsystemet til vaccination.

Den information, der sendes ud, er for mange uforståelig, og flere har siden midt i januar løbet panden mod en mur, når de har forsøgt at bestille tid til vaccination.

Læs Ældre Sagens brev til de to ministre 

Ældre Sagen har nu skrevet til sundhedsminister Magnus Heunicke og ældreminister Astrid Krag og opfordret dem til at forbedre proceduren for indkaldelser til vaccination.

– Vi vil på det kraftigste opfordre jer til at gå ind i denne sag og sikre mere tryghed og en højere vaccinationsprocent, lyder det i brevet fra Ældre Sagens administrerende direktør Bjarne Hastrup.

Frustrerede ældre vil vaccineres

Baggrunden for brevet er bl.a. det store antal henvendelser, som Ældre Sagen på daglig basis får fra frustrerede borgere, der ikke ved, hvad de skal gøre for at blive vaccineret.

Det drejer sig om de ældre fra risikogruppe 2 og 3, som burde være i fuld gang med at få deres stik i disse uger.

– Mange er presset af lang tids isolation og frygt for COVID-19, og nu er der lagt et ekstra psykisk pres på dem i deres kamp for at få bestilt en tid til vaccination, som er så afgørende for denne gruppe. Mange er utrolig tyndslidte, kede af det og stressede, og der må gøres noget nu – ellers mister vi opbakningen til vaccineprogrammet fra dem, der har allermest behov for at blive vaccineret, skriver Bjarne Hastrup videre i brevet til ministrene.

Breve med råd og forslag

Ældre Sagen har tidligere udtrykt bekymring for vaccinationsprocessen for de mest sårbare grupper af ældre.

Den 8. januar skrev vi til Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner og KL om sagen, og den 17. januar fulgte vi op med et brev til Sundhedsstyrelsen, hvor vi gjorde opmærksom på en række problemer og foreslog nogle tiltag, der kunne få tingene til at glide lettere.

I brevet til sundheds- og ældreministrene får de også Ældre Sagens forslag til, hvordan man kan give de mest udsatte en tryggere og mere effektiv vaccinationsproces.

Det handler i høj grad om at følge eksemplerne fra de kommuner, der ringer til indkaldte borgere og tilbyder hjælp med booke vaccinetider, og om at give dem mulighed for at få stikkene i deres eget lokalområde.

Lav bookingsystemet om

– Vi foreslår, at man ændrer bookingsystemet for de første målgrupper – især i en periode hvor der ikke er så mange tider – så man i stedet tildeles en tid i lokalområdet. De mange ældre, der er digitale, kan herefter bekræfte deres tid digitalt. Hvad angår ikkedigitale borgere, må kommunen eller regionen bekræfte de tildelte tider ved telefonisk kontakt, skriver Bjarne Hastrup bl.a. til de to ministre.

Ældre Sagen håber nu, at Magnus Heunicke og Astrid Krag lytter til de konkrete forslag til forbedringer og sætter dem i værk hurtigst muligt.

Læs Ældre Sagens brev til Sundhedsstyrelsen

Skriv en kommentar